Skillnad på färskfoder & färskfoder

Det är skillnad på färskfoder och färskfoder. Vad innehåller färskfodret? Var kommer råvarorna ifrån? Vad är det som avgör vad fodret ska innehålla? Här nedanför kan du läsa om våra principer och varför vi valt att följa just dessa.

Priset är skillnaden

Det vanligaste innehållet i färskfoder är kyckling, fläsk, fisk, vom och oxkött. Lägg märket till vilken ordning vi räknade upp de olika produkterna i, enligt Jordbruksverkets regler måste foderleverantörer rangordna innehållet i sitt foder enligt mängd. Det betyder att den förstnämnda ingrediensen är det maten främst innehåller och så vidare. Inte allt för sällan följer inköpspriset på produkterna mängdinnehållet. Det vill säga att många färskfoder använder fläskkött eller kyckling som främsta ingrediens, då detta är det billigaste alternativen. Vom och oxkött som är det dyraste på marknaden är oftast det fodret innehåller minst av.

Kvalitet

Vi använder endast Svenska ingredienser i vår hundmat. Alla råvaror kommer från Sverige – detta har vi aldrig tummat på. För oss är fodrets ursprung minst lika viktigt som att stödja det svenska näringslivet.

Nordic innehåller endast råvaror från oxe, såsom det röda muskelköttet, fett från halsen och vom (som är en del av kons mage). Vi tillsätter ALDRIG inälvor, hud, brosk etc. Vegetabilierna vi använder växer på skånska åkrar, och förädlas av Skånemöllan i Tågarp och Fjälkinge morötter.

Emballage

Förpackningen som används på Nordic är en, för livsmedelsindustrin, godkänd plasttarm som vi paketerar 500-, 1000- och 2000-grams korvar i. Denna tarm avger inga farliga gifter och är godkänd för att tina maten i. Detta är oerhört viktigt att veta som konsument då det förekommer plasttarmar som inte är lämplig att tina foder i.

Vad betalar våra kunder för?

Ta gärna och kika in under fliken ”innehåll” här på vår hemsida. Vi på Nordic Dog Food använder varken fläsk, fisk eller kyckling i vårt foder. Hur kommer det sig? Det finns många anledningar till varför vi valt bort dessa ingredienser. Bland annat på grund av hälsoriskerna, antibiotikapreparat och även för att vi vill tillverka foder av bästa möjliga kvalité.

Vom och oxkött är som ovan nämnt det dyraste på marknaden. Vi hade kunnat göra stora vinster genom att fylla ut maten med kyckling eller fläsk. Men det skulle gå emot alla våra principer. Vi betalar inte för något vi inte skulle vilja ge våra egna hundar. Därför köper vi in dyrare råvaror som vi vet kommer från Sverige och uppfyller våra kvalitetskrav.

Vad betalar våra kunder inte för?

Fläsk

Vi använder aldrig griskött i vårt foder eftersom det kan innehålla ett virus som orsakar falsk rabies hos hundar. Skulle hunden drabbas av sjukdomen är utgången alltid dödlig. Detta är inte vanligt men vi ser mycket allvarligt på riskerna.

Fisk

Den fisk som vanligtvis ingår i djurfoder är odlad och kommer från en industri som vi på Nordic inte vill stödja. Bland annat krävs det 2,5 kg vildfångad fisk för att föda upp 1 kg odlad lax – en ekvation som talar för sig själv. Odlad fisk består även av höga halter antibiotika och miljögifter som vi inte vill att våra hundar ska få i sig. Utöver det lever den odlade fisken under oacceptabla förhållanden. Tidigare forskning pekar på att gifterna i odlad fisk kan orsaka fertilitetsproblem, försämrat immunförsvar, ökad vik, autism och ADHD.

Kyckling

Att få tag på kött från kyckling är inte lätt och kostar mycket pengar. Det mesta av kycklingen går nämligen till humanföda. Vad som däremot är enkelt att få tag på från kycklingindustrin är det vi människor inte äter, det vill säga: näbbar, klor, och fjädrar. Och ja, även detta innehåller protein som hunden behöver – men vi bryr oss om var proteinet hunden behöver kommer ifrån. Vi vill inte riskera att hela näbbar eller klor dyker upp i hundens foder. Även det oroväckande larmet om ESBL-bakterier bekräftade våra fördomar angående kycklingkött.

ESBL står för ”Extended spectrum beta-lactamases” och är vanligt i kycklingkött som säljs i Norden. En hund som drabbas av ESBL-bakterien blir resistens mot antibiotika av typen cefalosporiner som används vid behandling av livshotande infektioner. Resistensen mot cefalosporiner är mycket allvarlig eftersom bakterierna är resistenta mot nästan alla vanliga typer av penicillin.

Behöver du hjälp att hitta ett foder som passar just din hund?

Vi på Nordic har en stor kunskapsbank gällande både hund och hundmat. Vi har telefonservice under dagtid dit alla kan ringa för tips och råd angående din hund och dess foder.